Sýrové fondue - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 17 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrové fondue
Celkový čas: | 17 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 7 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 16573 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
500 g | Chléb konzumní |
2 polévková lžíce | Malinová pálenka |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
2 kávová lžička | Solamyl |
1 špetka | Sůl |
300 g | Sýr Ementál (Primátor) |
300 g | Sýr Gruyére |
350 ml | Víno bílé |
200 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 150,0mg |
Draslík | 128,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Sýr Gruyére, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Malinová pálenka, Solamyl, Sýr Ementál (Primátor), Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrové fondue postup přípravy receptu:
1 | Chléb nakrájíme na menší kostičky. Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší sousta a krátce povaříme ve slané vodě. |
2 | V míse promícháme nastrouhané sýry se škrobem. V nádobě na fondue nebo v menším rendlíku zahřejeme víno se stroužkem rozpůleného česneku. |
3 | Z vína česnek vyjmeme a postupně přidáváme sýr, mícháme, až se zcela rozpustí. Ochutíme ho třešňovicí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Fondue dáme na lihový vařič, stále přitom mícháme a zapálíme plamínek. |
4 | Na talíře dáme chléb a zeleninu, prostřeme dlouhé vidličky na fondue. Kostičky chleba napichujeme na vidličku a máčíme je v bublající hmotě. |
Poznámka
Místo chleba můžeme servírovat veku nebo bagetu. Zeleninu použijeme dle chuti.