Polévka hrášková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka hrášková
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 1715 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
100 g | Hrášek |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 ks | Petržel - nať |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,3 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 81,7mg |
Draslík | 124,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrášek, Muškátový oříšek, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka hrášková postup přípravy receptu:
1 | Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou poté po částech zalijeme vývarem a řádně rozmícháme a necháme povařit. |
2 | Poté přidáme hrášek a necháme uvařit do měkka. |
3 | Polévku osolíme, chvilku povaříme a po odstavení zalijeme žloutkem rozkvedlaným v mléce. |
4 | Pro zjemnění můžeme polévku rozmixovat. |
5 | Na závěr posypeme polévku petrželovou natí a špetkou muškátového květu. |
Poznámka
Hrášek může být sterilovaný anebo si hrášek namočíme 24 hodin předem do studené vody.