Smažená rýže s ananasem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smažená rýže s ananasem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17753 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Ananas |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
150 g | Garnát obecný |
25 g | Hrášek |
1 kávová lžička | Koriandr čerstvý |
25 g | Kukuřice cukrová nakládaná |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
25 g | Ořechy Kešu |
0,5 ks | Paprika červená |
280 g | Rýže jasmínová |
150 g | Šunka dušená |
1 ks | Vejce slepičí |
1 ks | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 84g |
---|---|
Cholesterol | 157,3mg |
Draslík | 806,5mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 584,3mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ananas, Česnek, Chilli paprička, Hrášek, Koriandr čerstvý, Kukuřice cukrová nakládaná, Olej rostlinný, Ořechy Kešu, Paprika červená, Vejce slepičí, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Omáčka sojová světlá, Rýže jasmínová, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smažená rýže s ananasem postup přípravy receptu:
1 | Troubu rozehřejeme na 180°C. Čerstvý ananas i s listovou růžicí rozkrojíme podélně na polovinu, z obou polovin vyjmeme dužinu, aby na slupce zůstala ještě souvislá centimetrová vrstva. Vykrojenou dužinu nakrájíme na kostičky, polovinu kostiček dáme do misky. Zbytek uložíme do chladničky. |
2 | Listovou růžici ananasu zabalíme (obě půlky) do alobalu, aby se nepřipekla. Položíme je na plech a 10 - 15 minut pečeme v předehřáté troubě. Tím se zpevní jejich povrch a nebude později z nich prosakovat šťáva do smažené rýže, kterou později přiložíme. |
3 | V pánvi rozpálíme na středně silném ohni polévkovou lžíci oleje, do oleje nalijeme ušlehané vejce se špetkou soli tak, aby utvořilo souvislou vrstvu, jakoby omeletu. Smažíme asi 2 minuty, jakmile začne povrch tuhnout, omeletu obrátíme. Potom ji z pánvičky vyklopíme, necháme zchladnout, svineme a rozkrájíme na tenké nudličky. |
4 | Poté v pánvi rozpálíme zbytek oleje, na středně silném ohni usmažíme do růžova na jemno utřený česnek. Přidáme čerstvě oloupané a očištěné garnáty, nadrobno rozsekanou šunku, zrnka cukrové kukuřice, hrášek, kostičky sladké papriky a zázvor, (asi 1 cm kořenu) nakrájený na plátky. Smažíme 2 minuty, až se garnáti rozevřou a zrůžoví. Přidáme vařenou rýži (která byla přes noc v chladničce), světlou sójovou omáčku, misku čerstvého ananasu, vše smažíme asi 5 - 7 minut za stálého míchání. Dle potřeby dochutíme. |
5 | Nakonec pomocí lžíce naplníme smaženou směsí připravené vydlabané půlky ananasu, posypeme je drcenými solenými a praženými kešu oříšky i proužky vaječné omelety. Dozdobíme na kolečka nakrájeným, jader zbavených luskem chilli papričky a lístky čerstvého koriandru. |
Poznámka
Servírujeme teplé.