Francouzský sladký koláč s Calvadosem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský sladký koláč s Calvadosem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17969 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Calvados |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 ks | Jablka |
500 g | Listové těsto |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
0,1 kávová lžička | Tresť vanilková |
250 g | Tvaroh jemný |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
150 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 59,2mg |
Draslík | 143,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 206,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jablka, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados, Listové těsto, Mouka pšeničná hladká, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský sladký koláč s Calvadosem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce dohladka ušleháme tvaroh s vejcem, kysanou smetanou a vanilkovým aroma. |
2 | Na vále posypaném moukou rozválíme již hotové listové těsto na rozměr plechu a také ho tam přendáme. |
3 | Plát s těstem potřeme tvarohovou směsí a po celém obvodu necháme asi 2 cm široký prázdný rám. Na náplň poklademe na plátky nakrájená a jader zbavená jablka těsně vedle sebe. Jablka posypeme 2 lžícemi cukru. Okraje těsta přeložíme dovnitř, aby vytvořily obrubu a nevytekla náplň. Plech vložíme do trouby a pečeme 35 minut dozlatova. |
4 | Během pečení koláče v kastrolku smícháme 2 lžíce cukru se 2 lžícemi vody. Dáme vařit a vaříme asi 3 minuty. Do takto připraveného sirupu přidáme Calvados, zamícháme, ale pozor, je to horké a velmi to prská. |
5 | Po upečení vyndáme plech z trouby a vyčkáme, až koláč zatuhne, a peroutkou potřeme jablka sirupem s Calvadosem. Potom ho rozkrájíme na čtverečky a můžeme ho podávat teplý i studený. |