Dušený tuňák po baskicku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený tuňák po baskicku
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | miculinkamicanka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 18784 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
700 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
4 krajíc | Chléb celozrnný pšeničný |
4 krajíc | Chléb toastový |
1 ks | Cibule |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
3 ks | Paprika zelená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 kávová lžička | Sůl |
900 g | Tuňák obecný |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 85,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 1,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,4mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Chléb celozrnný pšeničný, Chléb toastový, Cibule, Paprika zelená, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Tuňák obecný, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený tuňák po baskicku postup přípravy receptu:
1 | Cibuli opékáme 8-10 minut za občasného míchání dozlatova v hrnci se silným dnem, ve kterém jsme rozehřáli 2 lžíce olivového oleje. Když cibule změkne a zezlátne, přidáme česnek, opékáme další minutu, přidáme rajčata a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí, asi půl hodiny. |
2 | Brambory a papriky smícháme a v hrnci je zalijeme vodou, přivedeme k varu, oheň zmírníme a vaříme zvolna 15 minut, až jsou brambory téměř měkké. Pak přidáme rajčatovou směs, tuňáka, sůl, pepř, přikryjeme pokličkou a zvolna 6-8 minut dusíme. |
3 | Rozehřejeme si na pánvi zbývající olej a opečeme na něm dozlatova po obou stranách krajíčky chleba, odsajeme z nich přebytečný tuk pomocí papírových utěrek. |
4 | Rozdělíme na talíře a s opečeným chlebem ihned servírujeme. |
Poznámka
Na přípravu tohoto pokrmu je možné použít jakoukoli rybu s velmi pevným masem, například žraloka nebo mečouna.
Ryby máme rádi