Pyré z lilků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pyré z lilků
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 18882 |
Kategorie: | Saláty |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
70 g | Cibule |
50 ml | Citronová šťáva |
150 ml | Jogurt bílý |
350 g | Lilek |
50 ml | Olej olivový |
30 g | Olivy černé |
160 g | Paprikové lusky čerstvé |
120 g | Rajčata |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 10,7mg |
Draslík | 937,5mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 101,9mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Jogurt bílý, Lilek, Paprikové lusky čerstvé, Rajčata, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olivy černé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pyré z lilků postup přípravy receptu:
1 | Lilky vložíme do rozpálené trouby a necháme chvíli nahřát, aby jejich slupka změkla. Změklou slupku oloupeme. Oloupané lilky ihned omýváme vodou z citronové šťávy, aby si zachovaly bílou barvu. |
2 | Získanou dužinu rozmixujeme na hladkou kaši, kterou smícháme se zbylou citronovou šťávou, olivovým olejem a solí. |
3 | Vzniklé pyré servírujeme s oblohou z nadrobno nakrájené cibulky, paprik, rajčat a oliv. |
4 | Dochutíme dle libosti bílým jogurtem či rozetřeným česnekem. |
Lilky se musí rozhodně upravovat déle než "chvíli nahřát, aby jejich slupka změkla". Lilek totiž obsahuje jedovatý solanin, který se ničí právě tepelnou úpravou. Nehledě na to, že čím měkčí (uvařenější či upečenější) dužina lilku, tím je chutnější.