Rösti - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rösti
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | jeneralka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 19009 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kg | Brambory |
50 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 15,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rösti postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme ve slupce tak, aby změkly, ale zůstaly pevné. Takto uvařené je necháme nejméně půl dne stát, pak je oloupeme a nakrájíme na nudličky. |
2 | Na pánvi se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme brambory, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Pak bramborové kousky stlačíme dřevěnou špachtlí tak, aby vytvořily souvislou hmotu – a na mírném ohni je opékáme asi 10 minut pod poklicí. Občas pánví trochu zatřeseme, aby se pokrm na dně nepřichytil. Případně uvolníme rösti ode dna a znovu přitlačíme, aby pokrm zůstal kompaktní. |
3 | Plamen musí být mírný, aby se rösti nepřipálily, a přitom aby zůstaly propečené. Jakmile zjistíme, že je na jedné straně pokrm opečený, obrátíme jej pomocí talíře na druhou stranu a znovu opékáme. |
4 | Správně upravené rösti mají na povrchu zlatou, křupavou kůrčičku. |
Poznámka
Někdy se rösti připravují ze syrových brambor, přičemž postup je obdobný. Oloupané syrové brambory nastrouháme na švýcarském speciálním struhadle s velkými otvory, na másle 1x – 2x promícháme, osolíme a opět promícháme. Potom povrch stlačíme do souvislé vrstvy a pečeme pod poklicí na středním plameni 15–20 minut, pak obrátíme – a pečeme z druhé strany.