Zimní zeleninová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zimní zeleninová polévka
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | moucha |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 19631 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
300 g | Brambory rané |
175 g | Brambory sladké (Batáty) |
15 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
0,5 kávová lžička | Sůl |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 7,2mg |
Draslík | 482,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,7mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory sladké (Batáty), Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brambory rané, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zimní zeleninová polévka postup přípravy receptu:
1 | Omytou a očištěnou zeleninu s neoloupanými bramborami pokrájíme na kolečka silná 2 - 3 mm. |
2 | V hrnci zahřejeme olej, máslo, vložíme pórek a restujeme přibližně 3 minuty do měkka. Potom přidáme ostatní zeleninu a restujeme ještě 1 minutu. |
3 | Přilijeme vývar, přivedeme znovu k varu a na mírném ohni zvolna vaříme pod pokličkou asi 20 minut. |
4 | Třetinu zeleninové směsi s trochou vývaru rozšleháme v mixéru na hladké pyré a vrátíme zpět do hrnce. |
5 | Nakonec do polévky vmícháme nasekanou petržel, podle chuti osolíme a opepříme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Použijeme bílou část pórku.