Penne zapečené s mletým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Penne zapečené s mletým masem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 19838 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
10 g | Bazalka |
4 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
5 polévková lžíce | Kečup |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
500 g | Maso mleté - mix |
5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g | Mozzarella |
1 špetka | Muškátový oříšek |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Protlak rajčatový |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
500 g | Těstoviny Penne |
5 l | Voda pitná |
250 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 124,8mg |
Draslík | 242,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 640,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Mozzarella, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Máslo čerstvé, Maso mleté - mix, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 33% (šlehačka), Těstoviny Penne, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Penne zapečené s mletým masem postup přípravy receptu:
1 | Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. |
2 | Na pánvi rozehřejeme olej a na něm restujeme cibulku dozlatova, přidáme rajčatový protlak a necháme 3 minuty restovat. Přidáme mleté maso, sůl, pepř, česnek a opékáme 5 minut ze všech stran. Pak podléváme vývarem tak, aby se mleté maso dusilo dalších 5 minut. Přidáme kečup, bazalku a prohříváme ještě 5 minut. |
3 | Nastrouháme mozzarellu. |
4 | Připravíme bešamel. Do rozehřátého másla vmícháme mouku, až se vytvoří růžová jíška, tu zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Povaříme tři minuty a pak odstavíme z ohně. |
5 | Do zapékací misky nandáme vrstvu těstovin, vrstvu mletého masa a vrstvu nastrouhaného sýra. Vrstvy střídáme, než zaplníme mísu. Poslední vrstva by měla být sýr a na něj nalitý bešamel. |
6 | Pečeme v troubě 20 minut, až se sýr rozteče a bešamel ztuhne. |
Poznámka
Podáváme s čerstvým salátem a řeckými tzatziky.