Bretaňská omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bretaňská omáčka
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | fik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (79%) |
ID receptu: | 20455 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
600 ml | Hovězí vývar základní |
60 g | Karotka |
50 g | Máslo čerstvé |
35 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 ml | Omáčka rajčatová |
30 g | Petržel kudrnka |
10 g | Tymián čerstvý |
300 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 15,0mg |
Draslík | 544,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Karotka, Omáčka rajčatová, Tymián čerstvý, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bretaňská omáčka postup přípravy receptu:
1 | Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku, rozmícháme a smažíme do zhnědnutí. Stále mícháme, aby se jíška nepřipalovala. Do jíšky přidáme jemně nakrájenou cibuli a krátce orestujeme. Podlijeme vývarem, okořeníme bobkovým listem a tymiánem, přisypeme karotku, kterou jsme pokrájeli na menší kousky. Vaříme odkryté asi hodinu. Podléváme jen tolik, aby se vývar vyvařil asi o polovinu. |
2 | Po hodině přidáme rajčatovou omáčku, víno, prolisovaný česnek a posekanou petržel. Povaříme ještě 10 minut. Omáčku přecedíme přes jemné sítko a ihned podáváme. |
Poznámka
Omáčka je velmi vhodná k fazolím po bretaňsku.