Provensálské jehněčí na grilu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Provensálské jehněčí na grilu
Provensálské jehněčí na grilu
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21142 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1,5 kg | Jehněčí kýta |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 hrst | Rozmarýn čerstvý |
4 polévková lžíce | Tapenáda se zelenými olivami |
1 hrst | Tymián čerstvý |
750 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 198,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 164,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Jehněčí kýta, Rozmarýn čerstvý, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový extra panenský, Tapenáda se zelenými olivami mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Provensálské jehněčí na grilu postup přípravy receptu:
1 | Vykostěné maso vodorovně neúplně rozřízneme směrem od kapsy, která vznikla při odstraňování kosti. Nedořízneme maso úplně, abychom jej mohli rozložit na velký plát. |
2 | Připravené maso vložíme do mísy, přidáme červené víno, nakrájené stroužky česneku a olej. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň 6 hodin (lépe 24 hodin) marinovat. Během marinování maso několikrát obrátíme. |
3 | Než budeme maso grilovat, vyjmeme jej z marinády a osušíme. Maso naplocho rozložíme a propíchneme jej 2-3 grilovacími jehlami, aby se při grilování nekroutilo. Po obou stranách potřeme tapenádou. |
4 | Grilovací rošt potřeme olejem a položíme na něj maso. Nad žhavým dřevěným uhlím, ve výšce asi 10 cm, grilujeme z obou stran, vždy po dobu 5 minut. V pětiminutových intervalech obrátíme ještě dvakrát a pokaždé potřeme tapenádou. Jestliže se nám bude maso připalovat, posuneme rošt na 15 cm nad uhlí. Po 20-25 minutách bude maso středně propečené. |
5 | Opečené maso odstavíme a necháme 10 minut odpočinout. Rozkrájíme jej na tenké plátky, které ozdobíme snítkami rozmarýnu a tymiánu. |