Sarma s mletým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sarma s mletým masem
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 21147 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
sarma | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 g | Nové koření celé |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 g | Pepř černý celý |
150 g | Slanina vepřová |
2 kg | Zelí kysané |
masová směs | |
1 ks | Cibule |
250 g | Hovězí maso mleté |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Rýže loupaná |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřové maso mleté |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 108,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 127,3mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Zelí kysané, Cibule, Hovězí maso mleté, Rýže loupaná, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sarma s mletým masem postup přípravy receptu:
1 | Kysané zelí vcelku opláchneme vodou, odkrojíme tvrdý košťál a necháme odkapat. |
2 | Odkapané listy, na které budeme pokládat maso, rozložíme na vál. |
3 | V pánvi si na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na ni pomleté vepřové a hovězí maso, které osolíme a opepříme. |
4 | Promícháme s cibulí a chvíli restujeme. |
5 | Přidáme dobře promytou rýži, zamícháme a odstavíme z vařiče. |
6 | Do hrnce si na dno poklademe 8-12 zelných listů ze kterých nebudeme dělat závitky. |
7 | Na listy, které máme na vále, si na každý dáme lžíci masové směsi s rýží, pečlivě zabalíme závitky - sarmu, |
8 | které poklademe na zelí do hrnce těsně vedle sebe, protože se takto nerozvinou. |
9 | Mezi sarmu vložíme plátky slaniny, bobkový list, celý pepř a nové koření. |
10 | Na sarmu položíme zbylé listy kysaného zelí, zalijeme vodou a při mírné teplotě vaříme pod pokličkou 3 hodiny. |
11 | Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, do které přimícháme papriku a přidáme k sarmě. |
12 | Jíšku přimícháme a vaříme v sarmě jen půl hodiny. |