Pečený fenykl - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený fenykl
Pečený fenykl
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21244 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
1 ks | Citrony |
3 ks | Fenykl čerstvý |
40 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
5 ks | Rajčata |
80 g | Sýr Parmezán |
4 ks | Tymián čerstvý |
175 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 20,5mg |
Draslík | 976,6mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 104,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Fenykl čerstvý, Rajčata, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený fenykl postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, do které vložíme kolečka citronu. Z fenyklu odřízneme vějířovité hlízy. Hlízy podélně nakrájíme na plátky a asi 8 minut vaříme ve vroucí vodě. Fenykl musí být téměř měkký. Poté jej vyjmeme a necháme okapat. |
2 | V hrnci při střední teplotě zahřejeme máslo a olivový olej. Hrncem zakroužíme tak, aby se tuk dostal na celé jeho dno a částečně i na stěny. |
3 | Do hrnce vložíme plátky fenyklu a zamícháme. Podle chuti opepříme a přidáme tymián. Podlijeme vývarem a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 25-30 minut, dokud se nevstřebá všechna tekutina. Fenykl by měl být příjemně měkký a sýr na povrchu zezlátne. |
4 | Hotový pokrm ozdobíme snítkami tymiánu, doplníme čerstvými rajčaty a ihned podáváme. |
Poznámka
Tato úprava je vhodná především pro starší fenykl.