Jehněčí filety na rozmarýnu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí filety na rozmarýnu
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | malka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (3%) |
ID receptu: | 21315 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
450 g | Jehněčí maso |
40 ml | Máslo čerstvé |
20 ml | Olej stolní |
40 ml | Ouzo - Metaxa Brandy |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
125 ml | Sherry brandy |
1 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 74,0mg |
Draslík | 339,9mg |
Vláknina | 276,3mg |
Vitamín A | 19,5mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 719,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej stolní, Rozmarýn čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Máslo čerstvé, Ouzo - Metaxa Brandy, Pepř černý mletý, Sherry brandy, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí filety na rozmarýnu postup přípravy receptu:
1 | Do úhledného tvaru provázkem svážeme obě jehněčí panenky, pokapeme je brandy, opepříme a odložíme zakryté stranou. |
2 | Při mírné teplotě povaříme vývar a také odstavíme. |
3 | V pekáči rozpálíme olej se lžičkou másla a po opadnutí pěny vložíme do pekáče připravené jehněčí. Ze všech stran maso osmahneme, přidáme sherry a zapálíme. Mírně zatřepeme pekáčem a plameny uhasíme. Do předehřáté trouby na 230°C vložíme pekáč a pečeme zhruba 8-10 minut. |
4 | Po upečení masa troubu vypneme, maso přesuneme na horký talíř a vložíme zpět do trouby na dalších 10 minut. Dvířka trouby necháme již pootevřené. |
5 | Připravený vývar zahustíme rozmarýnem a vlijeme do pekáče. Přivedeme k varu a seškrabujeme kousky ze dna pekáče, osolíme a slijeme vzniklou omáčku do malého kastrůlku a postavíme na mírný plamen. Do omáčky vmícháme zbylé máslo a po rozpuštění a promíchání omáčku odstavíme. |
6 | Z masa si odstraníme provázek, maso nakrájíme na plátky. |
7 | Na předehřáté talíře nalijeme trochu omáčky, položíme tři plátky masa, ozdobíme rozmarýnem. |
Poznámka
Jehněčí filety z panenky patří ke specialitám, lze podávat ke slavnostním příležitostem. Podáváme s vybranou čerstvou zeleninou dušenou na másle.