Hruškovo-jablečný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hruškovo-jablečný koláč
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22628 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
170 g | Cukr moučkový |
80 g | Hrozinky |
3 ks | Hrušky |
4 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
155 g | Máslo čerstvé |
225 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 101g |
---|---|
Cholesterol | 46,5mg |
Draslík | 489,4mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 44,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Hrozinky, Hrušky, Jablka, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hruškovo-jablečný koláč postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem. |
2 | V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 140 g prosáté hladké mouky, špetky soli a 70 g másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na 15 minut do chladničky. Připravíme si žmolenku ze 110 g cukru, 85 g mouky a skořice. Suroviny promneme v prstech a nechám odležet. |
3 | Mezitím pokrájíme na plátky ovoce (zbavené jádřinců a oloupané) a smícháme se 60 g cukru, škrobem, rozinkami, ustrouhanou citronovou kůrou a šťávou a plníme do formy. Směs ovoce posypeme žmolenkou, okraje těsta ozdobně poskládáme, koláč vložíme do trouby předehřáté na 230°C a pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. |