Citronová bábovka s jogurtem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Citronová bábovka s jogurtem
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 23353 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
2 kávová lžička | Citronová kůra |
85 ml | Citronová šťáva |
415 g | Cukr moučkový |
250 ml | Jogurt bílý |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
225 g | Máslo čerstvé |
285 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 214,5mg |
Draslík | 210,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Jogurt bílý, Kypřicí prášek do pečiva, Soda jedlá, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Citronová bábovka s jogurtem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180°C. |
2 | Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. |
3 | Žloutky oddělíme od bílků. |
4 | V míse do pěny šlehačem ušleháme změklé máslo a 300 g cukru. Postupně zašleháme 4 žloutky, strouhanou citronovou kůru a 85 ml citronové šťávy. |
5 | Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva. |
6 | V další míse našleháme pevný sníh ze 4 bílků a soli. Do máslové směsi vmícháme sypkou směs a opatrně ušlehané bílky. |
7 | Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 50 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Ve formě necháme bábovku zchladnout asi 15 minut, poté vyklopíme na mřížku, kde bábovka vychladne. |
8 | Připravíme si jogurtovou polevu. V míse smícháme 115 g prosátého moučkového cukru s 2 lžícemi citronové šťávy a jogurtu přidáme jen tolik, abychom utvořili hladkou polevu. |
9 | Bábovku polijeme polevou na pergamenovém papíře a než bábovku podáváme, necháme polevu řádně ztuhnout. |