Polévka ze slávek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka ze slávek
Polévka ze slávek
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 23803 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
50 g | Celer řapíkatý |
80 g | Cibule |
200 ml | Mléko plnotučné |
100 g | Mrkev kořen |
1 kg | Mušle slávky |
5 g | Pepř černý mletý |
40 g | Petržel - nať |
300 g | Rybí hlavy |
5 g | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
1 l | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 111,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,4mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,4mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 321,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Mušle slávky, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka ze slávek postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si vývar. Oloupeme půlku cibule, cibuli i mrkev omyjeme a pokrájíme. Opláchneme rybí hlavy, vhodíme je do hrnce s omytými snítkami petrželky a pokrájenou cibulí a mrkví. Přilijeme litr vody, suché bílé víno, přidáme zrnka pepře a špetku soli. Uvedeme vodu do varu a odebíráme pěnu. Vaříme vše 25-30 minut, dokud se polovina tekutiny nevyvaří, pak vývar scedíme jemným sítem. |
2 | Mezitím oloupeme cibuli, omyjeme ji, osušíme a jemně pokrájíme. Očistíme celer a rozkrojíme ho na 2-3 kusy, petrželku nasekáme. |
3 | Dobře odrhneme slávky, scedíme je a vhodíme do hrnce s trochou petrželky, celerem, cibulí, bílým vínem a špetkou pepře. Necháme je otevřít na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení hrncem. Vyjmeme je, vyloupeme ze skořápek a dáme do mísy. Tekutinu z jejich vaření procedíme jemným sítem. |
4 | Uvedeme do varu rybí vývar s mlékem a tekutinou z vaření slávek, přisolíme. Je-li třeba, hojně opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme vyloupané měkkýše a po několika minutách podáváme hotový pokrm na stůl posypaný zbývající nasekanou petrželkou. |