Vepřová terina s fíky a hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová terina s fíky a hrozinkami
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 24367 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
žloutková směs | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1,5 dl | Masový vývar |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 špetka | Zázvor mletý |
Vepřová terina s fíky a hrozinkami | |
150 g | Fíky sušené |
100 g | Korintky |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
200 g | Slanina vepřová |
25 g | Slunečnice - semena |
0,8 polévková lžíce | Sůl |
750 g | Vepřová plec |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 537,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 52,1mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,4mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Zázvor mletý, Fíky sušené, Šalvěj čerstvá, Slanina vepřová, Slunečnice - semena, Sůl, Vepřová plec, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Masový vývar, Korintky, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová terina s fíky a hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky, maso dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 1 1/2 hodiny. Potom maso scedíme, zachytíme vývar a maso odložíme do mísy. |
2 | Vývar přivedeme znovu k varu, přidáme do něj 1/2 lžičky šalvěje a 2 lžíce drobně pokrájené omyté zelené petržele. Bylinky povaříme jen 1 minutu a hrnec s vývarem odstavíme. |
3 | Fíky, hrozinky-korintky promyjeme, fíky pokrájíme nadrobno a spolu s rozinkami a slunečnicovými semínky přidáme k masu. Vše dobře promícháme. |
4 | V misce rozšleháme 4 žloutky s 1,5 dl vychladlého masového vývaru, ochutíme zázvorem, cukrem a solí. Formu na terinu vyložíme tence nakrájenými plátky slaniny tak, aby přečnívaly přes okraj formy minimálně 4 cm. Formu naplníme uvařeným masem, zalijeme rozšlehanými žloutky a přečnívající slaninou maso zakryjeme. Formu nakonec zakryjeme víkem nebo alobalem. |
5 | Terinu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 225°C přibližně 45 minut. Upečenou terinu podáváme horkou i studenou s oblohou z čerstvé zeleniny. |
Poznámka
Hrozinky - korintky jsou malé tmavé hrozinky bez semen. Nádoba pro použití vepřové teriny je nejlepší v rozměru 25 x 7 cm.
Skvělé