Jednoduchý vývar (Court-bouillon) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jednoduchý vývar (Court-bouillon)
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 25342 |
Ingredience
5 ks | Bobkový list |
10 g | Celer - nať |
100 g | Cibule |
100 g | Mrkev kořen |
20 g | Pepř černý celý |
30 g | Sůl mořská |
10 g | Tymián čerstvý |
500 ml | Víno bílé |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 206,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jednoduchý vývar (Court-bouillon) postup přípravy receptu:
1 | Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na slabé plátky. Mrkev s bylinkami vložíme do vody a 5 minut povaříme. Poté přidáme cibuli a po 5 minutách varu přilijeme víno. Opět 5 minut povaříme a přidáme sůl, pepř a vaříme 10 minut. Rychle zchladíme a používáme podle potřeby. |
2 | Opět je mnoho různých variant. Můžeme přidat citrón, celer, petržel, rajče, šafrán... Bílé víno můžeme nahradit vínem červeným. Nebo část vína zaměnit za vinný ocet. Tato kombinace je zvláště vhodná při vaření korýšů. |