Smažené hřebenatky ve vinné smetanové omáčce s šafránem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smažené hřebenatky ve vinné smetanové omáčce s šafránem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 26571 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
3 kávová lžička | Citronová šťáva |
900 g | Hřebenatka |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 špetka | Šafrán |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 ml | Víno bílé |
150 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 57,8mg |
Draslík | 425,1mg |
Vláknina | 590,9mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Hřebenatka, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smažené hřebenatky ve vinné smetanové omáčce s šafránem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si hřebenatky. Odstraníme sval naproti jikrám a jikry oddělíme od masa. Maso i jikry pokrájíme na silnější plátky. Maso osušíme, opepříme a osolíme. |
2 | Ve větším rendlíku svaříme vývar s vínem a šafránem. Pod poklicí vaříme zhruba čtvrt hodiny. |
3 | V hlubší pánvi na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme hřebenatky a za občasného obracení smažíme pět minut. Maso musí být průhledné. Dbáme na to, aby se maso nesmažilo dlouho, aby nebylo tuhé. Hřebenatky vyjmeme z pánve a dáme na mísu. |
4 | Na výpek na pánvi vlijeme svařené víno s vývarem a šafránem a vařením zredukujeme na polovinu. Poté zašleháme opatrně smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. |
5 | Restované hřebenatky vložíme do omáčky, zakapeme citronovou šťávou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem. |
6 | Hřebenatky s omáčkou a posekanou petrželovou natí servírujeme horké s čerstvým pečivem. |