Cikánský řízek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cikánský řízek
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 26822 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
60 g | Cibule |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 g | Pepř černý mletý |
350 g | Rajčata |
5 g | Sůl |
50 g | Šunka dušená |
20 g | Tymián čerstvý |
600 g | Vepřová kýta |
50 g | Vepřový jazyk |
250 ml | Víno bílé |
100 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 143,4mg |
Draslík | 937,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřová kýta, Vepřový jazyk, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cikánský řízek postup přípravy receptu:
1 | Řízky lehce naklepeme plochou stanou paličky na maso, osolíme, opepříme a zaprášíme slabou vrstvou mouky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. |
2 | Rajčata přelijeme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jadérka. Dužinu nakrájíme na velmi malé kousky, stopky odstraníme, žampiony otřeme papírovou utěrkou, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Tymián omyjeme a osušíme, lístky otrháme. |
3 | Rozehřejeme velkou pánev a na středně velkém až velkém plameni necháme zpěnit 2 lžíce másla. Řízky ostře smažíme po každé straně 1-2 minuty, pak rozehřejeme na pánvi máslo, v němž jsme smažili řízky, přidáme zbývající máslo, nakrájenou cibuli a česnek a asi 4 minuty podusíme, musí zůstat světlé. Přidáme žampiony a smažíme, až se tekutina vyvaří. Zředíme bílým vínem a na středně velkém plameni necháme téměř vyvařit. Na pánev dáme nakrájená rajčata a lístky tymiánu a asi 10 minut necháme slabě vařit. |
4 | Vařený jazyk a šunku nakrájíme na tenké proužky a vmícháme do omáčky. Pikantně ochutíme solí a cayenským pepřem. Řízky vyndáme z alobalu a včetně vyteklé šťávy položíme do omáčky a necháme je ještě ohřát. |