Hovězí polévka s bylinkami a křenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí polévka s bylinkami a křenem
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 115 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 27411 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Hovězí světlý vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Hovězí polévka s bylinkami a křenem | |
2 plátek | Chléb toastový |
3 polévková lžíce | Křen |
1 kávová lžička | Libeček |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
2 polévková lžíce | Máslo bylinkové |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,4 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Ementál (Primátor) |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
350 g | Zeleninová směs jarní - mražená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 146,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,1mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Chléb toastový, Křen, Majoránka, Paprika mletá sladká, Pepř bílý, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pórek, Libeček, Máslo bylinkové, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Ementál (Primátor), Zeleninová směs jarní - mražená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí polévka s bylinkami a křenem postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé bylinky: majoránku, tymián, petrželovou nať a lístek libečku opláchneme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme a bylinky pokrájíme nadrobno. Křen očistíme, omyjeme, nastrouháme a odložíme do misky. |
2 | V hrnci si rozpustíme bylinkové máslo, na kterém pokrájené bylinky krátce podusíme. Pak k nim přidáme směs mražené zeleniny (mrkev, hrášek), promícháme a podusíme přibližně 5 minut. |
3 | Zeleninu zalijeme 1 l scezeného hovězího vývaru bez masa a uvařené zeleniny. Polévku přivedeme k varu a pomalu vaříme cca 6 minut. Pak do polévky přimícháme 3 lžíce křenu, který jsme smíchali s 0,4 dl tuhé šlehačky. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. |
4 | Sýr ementál nastrouháme, 2 kusy tmavého toustového chleba zešikma překrojíme (vzniknou nám 4 trojúhelníky) a posypaný chléb krátce v troubě zapečeme. Hovězí polévku s křenem podáváme se zapečeným toustovým chlebem. |
5 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
6 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
7 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme 1 lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a 1 stroužek česneku. Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru. |
8 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
9 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |