Jehněčí vývar s rajčaty a vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jehněčí vývar s rajčaty a vínem
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 28627 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Jehněčí masový vývar | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
60 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
750 g | Jehněčí krkovice |
200 g | Kosti hovězí morkové |
200 g | Květák |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
60 g | Petržel - nať |
200 g | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Víno bílé |
1,5 l | Voda pitná |
Jehněčí vývar s rajčaty a vínem | |
2 ks | Česnek |
2 kávová lžička | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Majoránka čerstvá |
0,5 kávová lžička | Pepř citronový |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
2 dl | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 160,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 138,5mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 75,8mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Květák, Nové koření celé, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Česnek, Cukr třtinový, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jehněčí krkovice, Kosti hovězí morkové, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Pórek, Majoránka čerstvá, Pepř citronový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jehněčí vývar s rajčaty a vínem postup přípravy receptu:
1 | 300 g oloupaných konzervovaných rajčat scedíme, necháme odkapat, drobně pokrájíme a dáme vařit s 8 dl čistého jehněčího vývaru a 2 dl červeného vína. |
2 | Vývar ochutíme prolisovaným česnekem, solí, hnědým cukrem, tymiánem, majoránkou a citronovým pepřem. Pomalu vaříme 5-7 minut. |
3 | Polévku podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí. Jehněčí masový vývar [28495]: |
4 | Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. |
5 | Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. |
6 | V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. |
7 | Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. |
8 | Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. |