Rybí polévka s česnekovou majonézou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí polévka s česnekovou majonézou
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 29417 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
3 g | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
1,5 polévková lžíce | Česnek |
1,5 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Fenykl čerstvý |
1 kg | Filé rybí |
1 ks | Mrkev kořen |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
0,5 kg | Rybí hlavy |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Tymián čerstvý |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
250 ml | Víno bílé |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 337,7mg |
Draslík | 951,9mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 2,4mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 133,3mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Fenykl čerstvý, Pažitka, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Filé rybí, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rybí hlavy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí polévka s česnekovou majonézou postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený pórek, mrkev, celer a petržel. Zeleninu smažíme na mírném ohni cca 15 minut doměkka. Poté přidáme očištěnou rybí hlavu, zalijeme vodou, vínem, ochutíme citrónovou kůrou, tymiánem, bobkovým listem, pepřem a fenyklem. Přivedeme opět k varu, vytvořenou pěnu sebereme, plamen stáhneme a povaříme dalších 35 minut. Polévku scedíme do čistého hrnce a osolíme. |
2 | Znovu zahřejeme, vsypeme na kousky nakrájené filety a vaříme 3-4 minuty. Poté rybu přemístíme na teplý talíř, zalijeme 1/2 hrnkem vývaru, zakryjeme a uchováme v teplé troubě. |
3 | Na majonézu utřeme dohladka česnek, sůl a žloutky. Použijeme šlehač a postupně po kapkách přidáváme zbylý olej. Hotovu směs přelijeme do hrnku, dochutíme citrónovou šťávou a dosolíme. |
4 | Do větší misky vlijeme šálek majonézy, zašleháme půl hrnku vývaru, tuto směs vmícháme do vývaru v hrnci a povaříme 3 minuty do zhoustnutí. Rozdělíme na talíře, ozdobíme krutony, pažitkou a podáváme. |
Poznámka
Filety použijeme z mořského okouna, tresky nebo platýse. Místo rybí hlavy, můžeme použít rybí kosti.