Houbová polévka se šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka se šlehačkou
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30608 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1,5 kávová lžička | Bazalka |
2 polévková lžíce | Česnekové máslo |
1 ks | Cibule červená |
50 g | Houby čerstvé |
200 g | Hrášek mražený |
0,5 polévková lžíce | Kerblík |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl mořská |
Bujon z hub [30579] | |
---|---|
150 g | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
150 g | Houby sušené |
3 ks | Jalovec |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
100 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 kávová lžička | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 37,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 481g |
Vitamín A | 213,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 151,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Kerblík, Kmín drcený, Pepř bílý, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Česnekové máslo, Cibule červená, Houby čerstvé, Hrášek mražený, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Celer - nať, Houby sušené, Jalovec, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř 4 barev, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová polévka se šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé klouzky očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Červenou cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kerblík omyjeme a bazalku omyjeme, otrháme lístky a odložíme na misku (použijeme je k ozdobení polévky). |
2 | Mražený hrášek promyjeme pod tekoucí vodou. |
3 | V hrnci na česnekovém másle podusíme cibuli, přidáme klouzky, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, přidáme hrášek a vaříme 7 minut. |
4 | Dochutíme solí a přimícháme kerblík. |
5 | Každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, který ozdobíme lístky bazalky. |
6 | Bujon z hub [30579]: |
7 | Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou. |
8 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme. |
9 | Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev. |
10 | Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala. |
11 | Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme. |
12 | Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací. |