Zeleninová polévka s Endivii a krůtím masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka s Endivii a krůtím masem
Zeleninová polévka s Endivii a krůtím masem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 30902 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
2 cl | Gin |
0,5 kávová lžička | Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Prsa krůtí uzená |
200 g | Štěrbák zahradní |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka krůtí |
Bujon z kořenové zeleniny [30788] | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Estragon |
250 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
150 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Pórek |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Saturejka |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 999,5mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 112,8mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,1mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Gin, Kopr čerstvý, Paprika mletá sladká, Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Bazalka, Bobkový list, Celer bulvový, Estragon, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Šalotka, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Prsa krůtí uzená, Štěrbák zahradní, Šunka krůtí, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka s Endivii a krůtím masem postup přípravy receptu:
1 | Uzené krůtí prsa a krůtí šunku nakrájíme na nudličky. Salát Endivie omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Bylinky: kopr, pažitku a petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. V pánvi na rozpuštěném másle, cibuli se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty). |
2 | V hrnci na bylinkovém másle maso se šunkou orestujeme, přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 2 cl ginu a vaříme při mírné teplotě 5 minut. Přidáme podušenou Endivii s cibulí a pomalu vaříme jen 2-3 minuty. |
3 | Polévku dosolíme podle chuti, přimícháme bylinky a podáváme. |
4 | Bujon z kořenové zeleniny [30788]: |
5 | Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny. |
6 | Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme. |
7 | V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut. |
8 | Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list. |
9 | Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek. |