Polévka slunečnice hlíznatá - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka slunečnice hlíznatá
Polévka slunečnice hlíznatá
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 31168 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1,5 dl | Jogurt bílý |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
25 g | Máslo čerstvé |
1,5 dl | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
5 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
1 ks | Pórek |
675 g | Topinambury |
3 dl | Vývar zeleninový |
75 ml | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 8,9mg |
Draslík | 293,4mg |
Vláknina | 31g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,4mg |
Vitamín E | 9,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Koriandr čerstvý, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pórek, Topinambury, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka slunečnice hlíznatá postup přípravy receptu:
1 | Topinambury opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme 2 lžíce pomerančové šťávy a zalijeme vodou, aby byly topinambury pokryté. Uvedeme do varu a vaříme 20 minut, aby byly měkké. |
2 | Poté je vyndáme, necháme okapat a uschováme 4,25 dl tekutiny, ve které se vařily. Po vychladnutí je oloupeme a rozmačkáme v míse na kaši. |
3 | Rozpustíme ve velké pánvi olej, přidáme nakrájený pórek a česnek a smažíme za častého míchání 3 minuty. Poté přidáme kaši z topinamburů, mléko, máslo, vývar, zbývající pomerančovou šťávu a uschovanou vodu, ve které se vařily. Uvedeme do varu a vaříme 3 minuty. |
4 | Vyndáme pár kousků pórku a dáme stranou. Zbytek dáme do mixéru a rozmixujeme. Přelijeme do čistého hrnce a přidáme odložené pórky, koriandr, jogurt a polévku prohřejeme. |
5 | Polévku podáváme ozdobenou nastrouhanou pomerančovou kůrou. |