Zapečená ricotta se zeleninovým přelivem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená ricotta se zeleninovým přelivem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | koudová |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (6%) |
ID receptu: | 31319 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
2 ks | Cuketa |
2 špetka | Pepř černý mletý |
750 g | Rajčata |
250 ml | Rajčatová šťáva |
1 špetka | Sůl |
455 g | Sýr Ricotta |
6 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 58,0mg |
Draslík | 797,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citrony, Cuketa, Rajčata, Sůl, Sýr Ricotta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Rajčatová šťáva, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená ricotta se zeleninovým přelivem postup přípravy receptu:
1 | Přeliv připravíme tak, že do vhodné nádoby položíme rajčata a spaříme je vařící vodou. Po chvilce je ochladíme studenou vodou. Oloupaná rajčata na spodní straně nařízneme. |
2 | Rozpůlená rajčata zbavíme semínek a najemno nakrájíme.V pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nasekanou cibuli a česnek, krátce podusíme, jen do změknutí. Ochutíme rajčatovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Necháme 10 minut povařit, poté pánev odstavíme. |
3 | Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Vložíme je do zapékacích misek, necháme 30 vteřin odstát. Cuketu vyjmeme a osušíme utěrkou. Zapékací misky vytřeme olejem a na dně každé misky vytvoříme kříž ze dvou plátků cukety. Přebytečnou cuketu z konců formičky odloupneme. |
4 | Vzniklou kaši z ricotty, citrónové kůry, rozetřeného česneku a pepře zamíchame a rozdělíme do formiček. Hmotu dobře stlačíme. Jednotlivé formičky zakápneme trochou oleje. V troubě při 190 °C zapékáme 20 minut, dokud ricotta neztuhne. Hotové jídlo dáme na talíře a podáváme s rajčatovou omáčkou. Toto jídlo lze servírovat teplé, anebo ho můžeme připravit i den předem. Před podáváním je u pokrmu nutná pokojová teplota. |