Žloutkové koláče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žloutkové koláče
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 31472 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
20 g | Cukr moučkový |
20 g | Droždí |
40 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
8 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
20 g | Mandle |
100 g | Marmeláda malinová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 158,6mg |
Draslík | 79,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Mandle mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka), Marmeláda malinová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žloutkové koláče postup přípravy receptu:
1 | V míse rozmícháme žloutky se smetanou, rozpuštěným vlažným máslem, rozdrobeným droždím, cukrem, citronovou kůrou a solí. Přisypeme hrubou mouku a vypracujeme těsto. Zabalíme je do čisté utěrky a vložíme do mísy s teplou vodou. Mísu postavíme na teplé místo. |
2 | Když se těsto zvedne na povrch vody, vyjmeme je, rozbalíme a na pracovní ploše rozválíme na plát. Kulatou formičkou vykrajujeme koláče a zdobíme je marmeládou a mandlemi. |
3 | Koláčky urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Můžeme podávat pocukrované. |