Vánoční budáčky s mákem a hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční budáčky s mákem a hrozinkami
Vánoční budáčky s mákem a hrozinkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 32211 |
Kategorie: | Buchty |
Ingredience
70 g | Cukr moučkový |
30 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Máslo tradiční |
3 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
200 g | Perník |
0,5 dl | Rum |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
maková náplň | |
---|---|
300 g | Mák mletý |
3 polévková lžíce | Med včelí |
2 dl | Mléko plnotučné |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 208,4mg |
Draslík | 662,6mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 216,6mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 231,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Olej slunečnicový, Rum, Vaječný žloutek slepičí, Med včelí, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo tradiční, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Perník, Mák mletý, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční budáčky s mákem a hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | V menším kastrolku uvaříme jemně pomletý mák s mlékem, špetkou soli, 1/2 lžičkou skořice a 3 lžícemi medu. Makovou náplň vaříme při mírné teplotě asi 7-10 minut. |
2 | Hrozinky omyjeme, necháme odkapat, pak je dáme do hrnečku a zalijeme rumem. |
3 | V míse utřeme máslo, žloutky s práškovým cukrem do pěny. |
4 | Do osoleného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme ho k utřenému máslu. Postupně budeme přimíchávat polohrubou mouku s hrozinkami, až vznikne hladké tuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout. |
5 | Z těsta lžicí odkrajujeme těsto ve velikosti švestky. |
6 | Uděláme z něj malé buchtičky, které naplníme asi 1/2 lžičky makové náplně. Buchtičky musíme dobře zabalit, pak je klademe na olejem vymaštěný plech těsně vedle sebe, necháme je asi 15 minut v teple vykynout, pak je dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 200 °C do zlatohněda. Upečené budáčky dáme vychladit a vyklopíme z plechu. |
7 | Druhý den buchtičky od sebe oddělíme a ohřejeme nad parou. Porce budáčků dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a podáváme. |