Lasagne s houbami a cuketou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne s houbami a cuketou
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 125 minut |
Autor: | plasilovalucie |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (18%) |
ID receptu: | 32957 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 kávová lžička | Bazalka |
1 ks | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
450 g | Cuketa |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
450 g | Houby čerstvé |
15 g | Houby sušené |
3 kávová lžička | Majoránka čerstvá |
115 g | Máslo čerstvé |
900 ml | Mléko plnotučné |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
90 ml | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano čerstvé |
2 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 polévková lžíce | Rajčatová pasta |
2 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
7 plátek | Těstoviny Lasagne |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
90 ml | Víno červené |
175 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 65,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,2mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cuketa, Cukr krupice, Muškátový oříšek, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rajčatová pasta, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Houby sušené, Majoránka čerstvá, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Olej olivový, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Těstoviny Lasagne mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lasagne s houbami a cuketou postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby vložíme do misky, zalijeme teplou vodou a necháme 20 minut máčet. Poté houby vložíme do síta položeného přes misku, rukama z nich vymačkáme všechnu tekutinu. Houby nakrájíme na drobné kousky a odložíme stranou. Vodu, ve které se máčely, přelijeme sítem a polovinu ponecháme stranou pro přípravu omáčky. |
2 | Troubu zahřejeme na 190 stupňů Celsia. V hluboké pánvi zahřejeme 30 ml olivového oleje spolu s 25 g másla. |
3 | Přidáme polovinu nakrájených plátků cukety, dle chuti osolíme a opepříme. Smažíme 7 minut na mírném ohni, až jsou kolečka cukety z obou stran zlatavá. Jednotlivé plátky často otáčíme. Vyjmeme cukety z pánve pomocí naběračky a necháme oschnout na papírových utěrkách. Postup opakujeme se zbývajícími plátky cukety. |
4 | Na pánvi zahřejeme dalších 25 g másla a na mírném ohni 2 minuty smažíme 1 ks jemně pokrájené cibule. Nasypeme polovinu čerstvých hub nakrájených na tenké plátky a 2 stroužky prolisovaného česneku. Osolíme a opepříme. |
5 | Houby smažíme při vysoké teplotě 5 minut, až jsou měkké a pustily šťávu. Přendáme je pomocí naběračky do velké mísy, postup opakujeme se zbývajícími houbami. |
6 | Zhotovíme bílou omáčku: Ve velké pánvi zahřejeme 40 g másla, přisypeme mouku, za stálého míchání smažíme 2 minuty při střední teplotě. |
7 | Postupně přiléváme horké mléko, po každém přilití zamícháme. Za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme, až je omáčka hustá a jemná. Dle chuti nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Znovu promícháme a odstavíme. |
8 | Připravíme rajskou omáčku: Zbývající cibuli, mrkev a celer nakrájíme na jemno, můžeme použít i kuchyňský mixér. |
9 | V hluboké pánvi zahřejeme 60 ml oleje, vložíme zbývající stroužek česneku pokrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty. |
10 | Nasypeme 1 ks nakrájené cibule, mrkve a celeru, přimícháme po jedné lžičce bazalku, tymián, oregano a majoránku. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá. |
11 | Přidáme nakládaná nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přilijeme víno. Dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Vaříme při mírné teplotě 45 minut, občas zamícháme. |
12 | Rajskou omáčku nalijeme do robotu spolu s polovinou množství vody po namočených houbách a promícháme. Plátky cuket vložíme do mísy se smaženými houbami, přimícháme sušené houby a zbytek majoránky. |
13 | Ochutnáme a dle potřeby přisolíme a připepříme. Třetinu omáčky nalijeme do zapékací mísy. Přidáme polovinu směsi cuket a hub a rovnoměrně ji rozložíme. |
14 | Zalijeme třetinou bílé omáčky, zakryjeme polovinou plátků lasagní. Vrstvy opakujeme, navrch nalijeme zbylou rajskou a bílou omáčku a posypeme nastrouhaným parmezánem. |
15 | Pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až se těstoviny zdají měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát. |
Poznámka
Druh lasagní zvolíme takové, které před pečením není potřeba vařit. Rajskou omáčku můžeme připravit předem a uchovávat až 2 dny v lednici, popř. ji můžeme zmrazit a před použitím důkladně rozmrazit.