Studená polévka z řepy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Studená polévka z řepy
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 33377 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
500 g | Červená řepa |
120 g | Cibule červená |
30 g | Cukr třtinový |
500 g | Jogurt bílý |
10 g | Křen |
30 ml | Ocet vinný |
10 g | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
80 ml | Víno červené |
1000 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 4,5mg |
Draslík | 796,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,1mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa, Cukr třtinový, Křen, Ocet vinný, Pažitka, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Jogurt bílý, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Studená polévka z řepy postup přípravy receptu:
1 | Řepu omyjeme, pokrájíme na větší kousky a dáme vařit do vroucí vody, osolíme a uvedeme k varu. Vaříme do změknutí cca 45 minut. |
2 | Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Smícháme s cukrem a přiklopené necháme 10 minut dusit na pánvi. |
3 | Poté přilijeme víno a ocet a vaříme do zhoustnutí omáčky. |
4 | Omáčku z vína přilijeme k řepě, přidáme vývar, necháme povařit 10 minut a poté odstavíme z plotny. |
5 | Rozmixujeme na kaši, osolíme a opepříme dle chuti. |
6 | Polévku necháme dobře vystydnout. |
7 | Jogurt smícháme se strouhaným křenem a sekanou pažitkou. Vzniklou směsí ozdobíme jednotlivé porce polévky. |
Poznámka
Pro urychlení vaření řepy lze použít tlakový hrnec.