Bramborový nákyp s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový nákyp s chřestem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 36794 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
800 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 kg | Chřest zelený |
1 kostka | Cukr kostkový |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř bílý |
300 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
3 špetka | Sůl |
300 g | Šunka dušená |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 73,0mg |
Draslík | 554,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Cukr kostkový, Máslo čerstvé, Smetana 16% (pochoutková), Šunka dušená, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový nákyp s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Neloupané, důkladně očištěné brambory vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Chřest očistíme a oloupeme jen dolní konce výhonků a nakrájíme na kousky. Chřest uvaříme do poloměkka v osolené vodě s kostkou cukru. Šunkové plátky nakrájíme na nudličky. |
2 | Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní vrstvy plátků brambor, chřestu a šunky. V zakysané smetaně rozmícháme utřený česnek a směs dochutíme pepřem a solí. Touto směsí přelijeme vrstvy plátků brambor a chřestu v zapékací míse a na závěr připravený pokrm zasypeme strouhaným ementálem a pečeme asi 25 minut. Podáváme horké. |