Chléb žitný - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chléb žitný
Chléb žitný
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | vasek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 37477 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
50 g | Droždí |
20 g | Kmín celý |
100 g | Mouka pšeničná hladká |
1000 g | Mouka žitná |
20 g | Sůl |
600 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 983,2mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 110,6mg |
Vláknina | 480,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Kmín celý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chléb žitný postup přípravy receptu:
1 | Do hrnku s vlažnou vodou rozdrobíme droždí, přidáme trošku žitné mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme zbylou žitnou mouku, sůl, kmín, přilijeme kvásek, zbylou vlažnou vodu a důkladně vypracujeme těsto, prohněteme, a necháme kynout nejméně 2 hodiny. |
2 | Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochníky, plech posypeme hladkou mouku a bochníky na něj položíme vedle sebe. Necháme kynout ještě hodinu. Povrch chleba potřeme studenou vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna asi hodinu. |
3 | Vychladlý chléb používáme jako běžné pečivo. |