Kvašený chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kvašený chléb
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 38996 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
3 kávová lžička | Droždí |
550 g | Mouka polohrubá |
75 g | Mouka pšeničná celozrnná |
1 špetka | Sůl |
450 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 81g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 257,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kvašený chléb postup přípravy receptu:
1 | Připravíme kvásek. 3 lžičky droždí dáme do 450ml vody a necháme pět minut rozpouštět. Poté přidáme 375g mouky a necháme pět dní v chladné místnosti pod útěrkou kvasit. Těsto bude vonět nakysle. Každý den 2x zamícháme. |
2 | Příprava těsta: Do mísy nasypeme 175g polohrubé mouky, 75g celozrné mouky a přidáme špetku soli. Do mísy přidáme 500g kvásku a pořádně promícháme s moukou. Pokud se těsto hodně drolí, tak přidáme pár lžiček vody. |
3 | Těsto vyklopíme na stůl a alespoň 10 minut hněteme. Pak vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout. |
4 | Těsto pak vyndáme z mísy a vytvarujeme kulatý bochník chleba, který dáme na plech. Tam necháme opět hodinu kynout. |
5 | Pak už jen stačí dát chléb do trouby a nechat hodinu péct na 220 stupňů. |