Židovský sváteční chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Židovský sváteční chléb
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 39444 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí |
3 kávová lžička | Mák mletý |
60 g | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Med včelí |
500 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 562,7mg |
Draslík | 742,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 70,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Med včelí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Židovský sváteční chléb postup přípravy receptu:
1 | Droždí nasypeme do mísy a smícháme s vodou. Necháme pět minut rozpouštět a poté pořádně zamícháme. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a opět zamícháme. Těsto zakryjeme utěrkou a dáme na 20 minut kynout na teplé místo. |
2 | Do mísy přidáme med, rozšlehané vejce a rozehřáté máslo. Opět vše pořádně promícháme. Těsto pak vyklopíme a minimálně pět minut hněteme. Následně vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme opět kynout, tentokrát dvě hodiny. |
3 | Poté těsto rozdělíme na tři kusy a z každého uděláme váleček. Ten následně smotáme buď do vánočky nebo do šneka. Přendáme na pomoučený plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě hodinku kynout. |
4 | Pak už jen stačí potřít vodou, posypat mákem a dát péct do trouby na 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. |