Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (54%)
ID receptu: 39715
Kategorie: Koláče

Ingredience

na posypání
2 polévková lžíce Cukr moučkový
0,5 ks Cukr skořicový
těsto
1 polévková lžíce Citronová šťáva
25 g Cukr krupice
15 g Mandle mleté
60 g Máslo čerstvé
70 g Mouka pšeničná hladká
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
druhé těsto
1 ks Cukr skořicový
120 g Cukr třtinový
120 g Mandle mleté
80 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 593 kcal
Kilojoule 2 481kJ
15% Sacharidy 52 g
53% Tuky 40 g
3% Sodík 60 mg
15% Bílkoviny 8 g

Hruškový křehký páj postup přípravy receptu:

1

Kompotované hrušky scedíme a nakrájíme na tenčí plátky.

2

Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se solí, přidáme 15 g mletých loupaných mandlí a vmícháme 25 g krupicového cukru.

3

Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přilijeme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžíci citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.

4

Na mírně pomoučeném válu si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

5

Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy plechu. Placička by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

6

Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky snadno zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme a těsto vložíme do formy.

7

Okraje vidličkou přitiskneme o okraje formy a uložíme na 10 minut do mrazničky.

8

Mezitím si připravíme druhé těsto: do mísy vložíme 120 g mletých loupaných mandlí, smícháme se 2 lžícemi hladké mouky, 120 g třtinového cukru, 80 g měkkého másla a jedním skořicovým cukrem. Směs dobře promícháme.

9

Koláč z mrazničky vložíme do předem vyhřáté trouby (na 190°C), zakryjeme pečicím papírem a pečeme přibližně 10 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout. Na upečený korpus položíme připravené druhé mandlové těsto. Hrušky ozdobně naskládáme do středu koláče. Koláč znovu vrátíme do trouby, teplotu snížíme na 175°C a pečeme 35 - 40 minut.

10

Upečený páj necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, který jsme smíchali 1/2 skořicového cukru, nakrájíme a podáváme.

Poznámka

Servírujeme studené.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept