Vepřový guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový guláš
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 398 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
15 g | Česnek |
300 g | Cibule |
2 g | Kmín celý |
1 g | Majoránka |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Paprika mletá sladká |
50 g | Protlak rajčatový |
25 g | Sůl |
120 g | Tuk |
750 g | Vepřový ořez |
800 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 59,4mg |
Draslík | 379,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,2mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kmín celý, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Protlak rajčatový, Vepřový ořez mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový guláš postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou plec nebo ořez omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. |
2 | Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme a osmažíme ji na části tuku do zlatavé barvy. Přidáme papriku a po zpěnění zalijeme částí vody, přidáme sůl, kmín, rajčatový protlak, rozetřený česnek a nakonec vložíme maso. |
3 | Za občasného promíchání dusíme maso téměř doměkka, potom je vyjmeme. |
4 | Základ zahustíme světlou zásmažkou ze zbylého tuku a hladké mouky, rozšleháme, zalijeme vodou a přidáme drcenou majoránku. Za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme. |
5 | Před koncem varu omáčku přisolíme a přecedíme na maso. |
6 | Pokrm ještě velmi krátce převaříme. |
Recept pochází z Receptur teplých pokrmů, takže není co zkazit a všem můžu tento recept doporučit. Já osobně jen dávám na jednu porci více masa a tím, že rodina chce více omáčky, tak přidávám o trochu více mouky. Taky přidávám trochu pepře. Tento guláš máme rádi jak s chlebem, tak i houskovým knedlíkem.
Vepřový guláš je opravdu velice dobrou variantou jak na oběd nebo na večeři. Chce trošku víc přisolit a jinak nám moc chutnal. Překvapil mě rajčatový protlak, který do guláše nedávám. Ale i tak byl výsledek vynikající.
Naprosto geniální doporučuji!