Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 40650 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
800 g | Borůvky |
3 ks | Hrušky |
těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
350 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
100 g | Mouka polohrubá |
100 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
drobenka | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
3 polévková lžíce | Cukr krystal |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Jogurt bílý choceňský smetanový |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 115g |
---|---|
Cholesterol | 10,0mg |
Draslík | 202,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Hrušky, Citronová šťáva, Cukr krupice, Soda jedlá, Citronová kůra, Cukr krystal, Soda jedlá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká, Cukr vanilka, Jogurt bílý choceňský smetanový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky. |
2 | Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm. |
3 | Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči. |
4 | Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut. |
Poznámka
Koláč podáváme teplý i studený.
Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou je vynikající variantou na víkendová odpoledne a posezení při čaji či kávě s přáteli a samozřejmě s rodinou. Sice mi recept přišel trošku dražší a postup složitější (na mě, ostatní kuchařky s dlouholetou praxí si jistě budou libovat), ale výsledek byl báječný. Takže vzhůru do pečení!