Dánský jablečný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dánský jablečný koláč
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 40718 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
10 g | Citronová kůra |
90 g | Cukr krupice |
1 kg | Jablka |
90 g | Máslo čerstvé |
40 ml | Šťáva citrónová |
Těsto | |
---|---|
30 g | Cukr moučkový |
125 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 g | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 104,7mg |
Draslík | 186,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Jablka, Cukr moučkový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Šťáva citrónová, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dánský jablečný koláč postup přípravy receptu:
1 | Do mouky se solí přidáme cukr a žloutek. Podle potřeby zpracujeme |
2 | s vodou, vypracujeme hladké těsto. |
3 | Rozehřejeme máslo s cukrem, zvýšíme teplotu a zahříváme ještě 4 - 5 minut, až směs zezlátne a bude hustá, přitom ale ještě stále tekutá. Vzniklý karamel vlijeme stejnoměrně na dno formy. |
4 | Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, nakrájíme na výseče, pokapeme citronovou šťávou a posypeme nastrouhanou kůrou, poté je naskládáme do formy. |
5 | Na pomoučněném válu vyválíme těsto na kruh o něco větší, než je forma. Těsto položíme na jablka, přebytek těsta přehneme dolů po stranách formy. |
6 | Pečeme 25 - 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C do zlatova a křupava. Na formu položíme servírovací talíř a koláč převrátíme karamelovanými jablky nahoru. Podáváme teplý nebo studený. |