Vepřové žebírko lašské - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové žebírko lašské
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 409 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Cibule |
500 ml | Hovězí vývar základní |
10 g | Kopr sterilovaný |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
15 g | Paprika mletá sladká |
20 g | Protlak rajčatový |
100 g | Slanina vepřová |
30 g | Sůl |
100 g | Tuk |
1000 g | Vepřová pečeně |
500 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 114,0mg |
Draslík | 468,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,8mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí vývar základní, Paprika mletá sladká, Slanina vepřová, Sůl, Tuk, Vepřová pečeně, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kopr sterilovaný, Mouka pšeničná hladká T 650, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřové žebírko lašské postup přípravy receptu:
1 | Z vepřové pečeně odsekáme obratlové kosti, opláchneme ji ve vlažné vodě a nasekáme z ní žebírka. Lehce je naklepeme, okraje nařízneme a maso osolíme. |
2 | Žebírka po obou stranách opečeme na tuku. |
3 | Slaninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Osmahneme ji dorůžova, přidáme mletou papriku, krátce zpěníme, vmícháme rajčatový protlak a zalijeme vývarem. |
4 | Do základu přidáme žebírka a dusíme doměkka. |
5 | Měkké maso vyjmeme ze šťávy. Šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a prosáté mouky, rozředíme vývarem, rozšleháme a provaříme. |
6 | Nakonec přilijeme kyselou smetanu, krátce povaříme, omáčku přes hustý cedník přecedíme na maso, přidáme na drobno nakrájený kopr a vše podusíme. |
Dávám palec nahoru a doporučuji vyzkoušet, kopr jsem použila sterilovaný. Místo klasické jíšky se dá zahustit tzv, suchou jíškou, je to mouka opražená za stálého míchání nasucho do světle béžového odstínu. Po vychladnutí ji vždy prosévám přes síto a dělám si ji do zásoby. Přílohou byly těstoviny.