Křehký koláč se sójovým masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč se sójovým masem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40908 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
80 g | Sýr Eidam cihla 40% |
1 ks | Vejce slepičí |
těsto | |
---|---|
110 g | Hera |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
280 g | Mouka pšeničná hladká |
1 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
náplň | |
0,5 dl | Bujón houbový |
2 dl | Bujón zeleninový |
2 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Kečup |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
470 g | Sójové kostky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 135,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 831,7mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vejce slepičí, Minerální voda perlivá, Ocet vinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Česnek, Cibule mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sýr Eidam cihla 40%, Hera, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Bujón houbový, Bujón zeleninový, Kečup, Olej olivový, Sójové kostky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč se sójovým masem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si těsto na křehký koláč. Do mísy prosejeme 280 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla s 110 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme žloutek s 1 lžičkou octa a s 2 lžícemi minerální vody. |
2 | Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
3 | Sójové maso zalijeme 2 dl zeleninového bujónu. Necháme ho nabobtnat, pak ho vymačkáme z přebytečné tekutiny a pomeleme nahrubo na masovém strojku. |
4 | Cibuli a česnek očistíme a drobně nakrájíme. V pánvi si rozpálíme olivový olej a cibuli s česnekem zpěníme dorůžova. Přidáme sojové mleté maso, 1 lžičku soli, černý pepř, mletý kmín a vše promícháme. Restujeme asi 3-4 minuty. Přilijeme 0.5 dl houbového bujonu, 1 lžičku kečupu a pod poklicí sójové maso dusíme 5 minut. |
5 | Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. |
6 | Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu část položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto dáme do formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto propíchneme na několika místech vidličkou. |
7 | Na povrch připraveného koláče rozprostřeme sójovou náplň. Rozválíme si z druhé části těsta druhou placku a náplň zakryjeme. Okraje stlačíme k sobě, povrch těsta propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč dáme do předehřáté trouby na 220 °C péct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a koláč pečeme ještě 25-30 minut. 10 minut před dokončením koláč posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dozlatova. Koláč se sojovým masem podáváme horký. |