Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 41929 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
250 g | Fazole |
150 g | Kroupy ječné |
1 kávová lžička | Majoránka |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
100 g | Slanina vepřová |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,9 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 17,5mg |
Draslík | 139,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Majoránka, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole, Kroupy ječné, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami postup přípravy receptu:
1 | Fazole promyjeme a namočíme do studené vody (7.5 dl) den dopředu. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou (6 dl) a pomalu je uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30-45 minut, podle druhu. |
2 | Kroupy promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Kroupy vaříme přibližně 45 minut. |
3 | Oloupeme cibuli s česnekem. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky. |
4 | Uvařené kroupy a fazole scedíme z přebytečné vody a v míse je promícháme se solí, pepřem a majoránkou. |
5 | V pánvi na rozpuštěném másle vysmažíme slaninu do zlatých škvarků, které opatrně vyjmeme z omastku. Na něj dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova. |
6 | Šurymajzl rozdělíme na talíře, polijeme omastkem s cibulkou, ozdobíme slaninovými škvarky a podáváme. |