Marcipánová štola s opilými brusinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marcipánová štola s opilými brusinkami
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 42974 |
Ingredience
200 g | Brusinky sušené |
125 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
40 g | Droždí |
1 špetka | Hřebíček mletý |
200 g | Mandle |
150 g | Marcipánová hmota surová |
250 g | Máslo čerstvé |
0,3 l | Mléko polotučné |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
100 ml | Rum |
1 špetka | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Ozdoba | |
---|---|
100 g | Cukr moučkový |
100 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 119,2mg |
Draslík | 218,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 4,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Hřebíček mletý, Mandle, Pomerančová kůra, Rum, Skořice mletá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brusinky sušené, Cukr vanilka, Marcipánová hmota surová, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Marcipánová štola s opilými brusinkami postup přípravy receptu:
1 | Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, vejce, žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout. |
2 | Brusinky naložíme na 30 minut do rumu, pak je promícháme s nahrubo nasekanými mandlemi, pomerančovou kůrou, kousky marcipánu, přidáme moučkový cukr, skořici, mletý hřebíček. |
3 | Vykynuté těsto důkladně propracujeme a smícháme s brusinkovo-mandlovou hmotou. Těsto vytvarujeme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a štolu na něj položíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 60 minut. |
4 | Po upečení štolu vyjmeme a ještě teplou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme. |