Hovězí maso s tykví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 185 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí maso s tykví
Hovězí maso s tykví
Celkový čas: | 185 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43012 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
6 ks | Brambory |
6 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Estragon |
1,5 kg | Hovězí maso zadní |
60 g | Hříbky čerstvé |
5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
6 ks | Tykev |
230 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 108,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 767,8mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 76,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Estragon, Hříbky čerstvé, Tykev, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí maso s tykví postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé hovězí maso potřeme olejem a pepřem, položíme na rošt do zapékací misky a dobu pečení přizpůsobíme podle toho, jak chceme maso propečené, na středně propečené maso asi 1-1,5 hodiny. |
2 | Velké rozpůlené brambory, půlky malých tykví nebo pastináků a cibule zalijeme vodou a přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme 3 minuty. Vodu slijeme a necháme okapat. Zeleninu narovnáme do zapékací misky, potřeme olivovým olejem a při teplotě 210°C pečeme 45 minut, zelenina zhnědne a změkne, jednou obrátíme. |
3 | Upečené maso vyjmeme ze zapékací misky a 15 minut necháme odpočinout přikryté alobalem. Vypečenou šťávu použijeme na přípravu omáčky. Do šťávy přimícháme červené víno nebo hovězí vývar, plátky mladých hříbků, sušený estragon, pepř a přivedeme k varu. Na sníženém plameni vaříme, dokud omáčka nezhoustne; během vaření mícháme, aby se uvolnily usazeniny. |
4 | Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a přidáme zeleninu. |
Poznámka
Pastinák je kořenová zelenina velmi podobná kořenové petrželi. Rozdíl je zejména v chuti, petržel má mnohem ostřejší chuť než pastinák. Obsahuje plno vitamínů, draslík a je výborným zdrojem vlákniny.