Dort z lískových oříšků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort z lískových oříšků
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 43045 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
100 g | Čokoláda hořká |
250 g | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Máslo čerstvé |
6 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
250 g | Ořechy lískové |
6 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
250 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
250 g | Ořechy lískové |
1 ks | Pudinkový prášek - čokoládový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 128,9mg |
Draslík | 262,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 112,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 4,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy lískové, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Ořechy lískové, Pudinkový prášek - čokoládový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda hořká, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort z lískových oříšků postup přípravy receptu:
1 | Na kousky rozlámeme čokoládu do malého hrnku. Ten vložíme do větší nádoby s vodou. Ve vodní lázni rozpouštíme a stále mícháme. Do misky vložíme máslo a kuchyňským robotem ušleháme do pěny. Do vzniklé máslové pěny vlijeme rozpuštěnou čokoládu a smícháme dohladka. Přidáváme postupně po lžících moučkový cukr a tři celá vejce a tři žloutky a zašleháváme. Tři bílky zatím odložíme stranou. Do mísy vsypeme mouku, přidáme k ní prášek do pečiva a nastrouhané ořechy. Smícháme a potom postupně přidáváme do čokoládové hmoty a zašleháváme dohladka. Z odložených tří bílků ušleháme tuhý sníh, opatrně a postupně ho vmícháváme do čokoládového těsta. |
2 | Připravíme dortovou formu o průměru 28 centimetrů, vymažeme ji tukem a vysypeme moukou. Vlijeme do ní těsto. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme asi 10 minut. Vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pod studenou vodou zchladíme nůž a rozkrojíme dort podélně na tři kulaté pláty. |
3 | Vyrobíme náplň do dortu. Lískové ořechy vysypeme na připravený plech. Předehřejeme troubu na 200 °C a asi 8-10 minut je pražíme, až začnou praskat jejich hnědé slupky. Vytáhneme z trouby, popraskané slupky odstraníme drolením a část lískových ořechů odložíme stranou na později. Zbylé ořechy umeleme. |
4 | Pudink uvaříme podle návodu uvedeného na obalu, ale nedáváme do něj cukr. Necháme zchladnout a při chladnutí hotový pudink občas zamícháme. Do misky připravíme změklé máslo, utřeme ho do pěny a přidáme k němu cukr. Vyšlehanou máslovou hmotu postupně vmícháváme do pudinku a třeme dohladka. |
5 | Přibližně čtvrtinu krému odložíme do cukrářského sáčku. Do zbytku krému pak vmícháme umleté ořechy, náplní namažeme tři kulaté pláty, které budou tvořit korpus dortu, a seskládáme je na sebe. Cukrářským sáčkem ozdobíme vrchní část dortu a přidáme na ozdobu i celé lískové ořechy, které jsme nechali stranou. |