Slepice s křenovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slepice s křenovou omáčkou
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 43110 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
5 g | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
60 g | Křen |
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
5 g | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
30 g | Petržel kudrnka |
1,5 kg | Slepice |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 240,8mg |
Draslík | 894,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 93,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Křen, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slepice, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slepice s křenovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Slepici očistíme, umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přidáme oloupaný celý česnek a cibuli, očištěnou a také celou zeleninu - mrkev, celer, petržel, vložíme bobkové listy, svazek petržele kudrnky, který stáhneme nití, celý pepř a všechny suroviny pod poklici vaříme 40 minut doměkka. Měkkou zeleninu z polévky vybereme, nakrájíme na malé kousky, necháme stranou. Polévku přecedíme, vložíme do ní zpátky slepici, hrnec položíme zpět na sporák, přikryjeme poklici a vaříme ještě přibližně 70 minut. |
2 | Uvařenou slepici vyndáme z polévky, nakrájíme na větší kousky a zatím necháme stranou. V pánvi zahřejeme máslo, vysypeme do něj mouku, chvilku za stálého míchání smažíme, potom zalijeme 3 dl vývaru ze slepice a zásmažku vylijeme do polévky, stálým mícháním povaříme, aby polévka zhoustla na hladkou omáčku, do které vložíme uvařenou a nakrájenou zeleninu, uvařené a na kousky nakrájené maso ze slepice, zamícháme, vylijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem, podle chuti pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jemně nastrouhaný křen, hrnec s omáčkou vrátíme na sporák, za občasného míchání přivedeme k varu a povaříme ještě asi 10 minut, aby se spojily chutě. |
3 | Připravenou omáčku necháme chvilku pod poklici a potom porcujeme na talíře. |
Poznámka
Slepici s křenovou omáčkou servírujeme jako hlavní teplé jídlo, vhodnou přílohou jsou domácí houskové knedlíky. Každou porci ozdobíme nasekanou petrželovou natí.