Dort s šachovnicovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s šachovnicovou náplní
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 43148 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
200 g | Cukr moučkový |
2 ks | Cukr vanilka |
1 špetka | Kypřicí prášek do pečiva |
3 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
3 polévková lžíce | Marcipánová hmota surová |
6 polévková lžíce | Marmeláda pomerančová |
100 g | Máslo čerstvé |
330 g | Mouka polohrubá |
250 g | Ořechy lískové |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Tresť mandlová |
6 ks | Vejce slepičí |
Na tmavý krém | |
700 g | Čokoláda hořká |
3 polévková lžíce | Likér pomerančový |
125 g | Máslo čerstvé |
330 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na světlý krém | |
500 g | Čokoláda bílá |
2 polévková lžíce | Likér pomerančový |
125 g | Máslo čerstvé |
180 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 153,3mg |
Draslík | 162,3mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 113,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,4mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Marmeláda pomerančová, Ořechy lískové, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Marcipánová hmota surová, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Tresť mandlová, Čokoláda hořká, Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Čokoláda bílá, Likér pomerančový, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s šachovnicovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Do misky si vsypeme polohrubou mouku (dvě lžíce si dáme stranou na vysypání formy), k ní přidáme polovinu moučkového cukru a 1 balíček vanilkového cukru a vložíme změklé máslo (lžíci másla necháme stranou na vymazání formy). Kuchyňským hnětačem s metlami nastaveným na nejnižší rychlost hněteme těsto, které poté vyndáme z mísy a ještě ručně doděláme. Vyválíme plát a připravíme si dortovou formu o průměru 26 centimetrů. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Plát vložíme dovnitř a propícháme vidličkou. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Pečeme 15 minut. Vyndáme z formy a ponecháme chladnout. |
2 | Připravíme si piškotové těsto. Rozklepneme si do misky vejce a šleháme do pěny. Přidáme druhou polovinu moučkového cukru (tři lžíce z tohoto množství si dáme stranou a použijeme později na posypání hvězdiček na dortu) a 1 balíček vanilkového cukru a zašleháváme. Nakonec vlijeme lžičku mandlové tresti, posypeme skořicí a dál šleháme. V míse smícháme mouku s kukuřičným škrobem, práškem do pečiva. Nasypeme k vaječné hmotě a ušleháme. Nastrouháme ořechy a přidáme do těsta. Dno dortové formy o průměru 26 centimetrů vyložíme pečicím papírem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme dort 30 minut. Vyndáme z trouby a upečený korpus vodorovně překrojíme nadvakrát. Vzniknou nám tři kulaté pláty. |
3 | Vyrobíme si tmavý krém. Do hrnku vlijeme smetanu. Počkáme, až začne na plotně vřít, odstavíme z plotny a vložíme na do ní na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí a potom přelijeme do misky, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme chladnout. V misce si ušleháme do pěny máslo a vmícháme do čokoládové hmoty, dochutíme pomerančovým likérem. |
4 | Přichystáme si světlý krém - do hrnku vlijeme smetanu. Počkáme, až začne na plotně vřít, odstavíme z plotny a vložíme na do ní na kousky nalámanou bílou čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí a potom přelijeme do misky, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme chladnout. V misce si ušleháme do pěny máslo a vmícháme do čokoládové hmoty, dochutíme pomerančovým likérem. |
5 | Vrstvy piškotového korpusu natřeme každou 2 lžícemi pomerančové marmelády. Do jednoho cukrářského sáčku vložíme světlý krém, do druhé dvě třetiny tmavého krému. |
6 | Dortový korpus natřeme zbytkem pomerančové marmelády a položíme nahoru spodní piškotový plát. Na něj z cukrářských sáčků střídavě vytlačujeme kroužky tmavého a světlého krému. Začínáme na okraji a postupujeme směrem ke středu. Položíme střední vrstvu piškotu a opět vytlačujeme tmavé a světlé kroužky krému, tentokrát ale začínáme světlým krémem. Krémovou šachovnici zakryjeme třetím piškotovým plátem. Tmavý krém, který nám v sáčku zbyl, vystříkáme na povrch dortu. |
7 | Na vál si připravíme marcipán, který poprášíme krupicovým cukrem a pečlivě prohněteme. Mezi dvěma potravinářskými fóliemi vyválíme marcipánovou placku. Formičkou z ní vykrajujeme hvězdičky. Ty lehce potíráme vodou, zasypeme moučkovým cukrem a zdobíme jimi vršek dortu. Na střed dortu potom položíme vykrájený plát marcipánu jako šablonu a lehce zasypeme moučkovým cukrem a šablonu sejmeme. Na povrchu dortu se tak vytvoří cukrové hvězdičky. Okraje dortu ještě pro ozdobu zasypeme nastrouhanými lískovými ořechy. |