Zapečený humr s omáčkou Mornay - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený humr s omáčkou Mornay
Zapečený humr s omáčkou Mornay
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 43232 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
1 ks | Humr |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
65 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
65 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
65 g | Sýr Eidam cihla 45% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 426,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 5,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 494,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Humr, Pepř černý celý, Strouhanka, Sůl, Sýr Eidam cihla 45% mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený humr s omáčkou Mornay postup přípravy receptu:
1 | Humra nejprve uvaříme a rozpůlíme. Maso vyjmeme z krunýře a nakrájíme na kousky. Krunýř odložíme stranou. |
2 | Do hrnce vlijeme mléko, přidáme bobkový list, nadrobno nakrájenou cibuli a kuličky pepře. Zvolna přivedeme k varu, odstavíme a zakryté necháme cca 10 minut odpočinout. Poté scedíme. |
3 | V pánvi rozpálíme 3 lžíce másla, vmícháme mouku a postupně přiléváme svařené mléko. Přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme smetanu, nastrouhaný sýr, ochutíme solí a pepřem. Mícháme dokud se sýr neroztaví, poté přidáme kousky humra. Vzniklou směs rozdělíme do obou polovin krunýře. |
4 | V pánvi rozpustíme zbytek másla, přisypeme strouhanku a důkladně promícháme. Posypeme jí humra a na rozpáleném grilu zapečeme dozlatova. |