Rybí filety z cejna s jogurtovou zálivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí filety z cejna s jogurtovou zálivkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | kvapil |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (57%) |
ID receptu: | 43293 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1,5 ks | Chilli paprička |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 kávová lžička | Garam masala |
300 g | Jogurt bílý |
2 polévková lžíce | Kari koření |
2 kávová lžička | Kmín celý |
1 ks | Okurka salátová |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
720 g | Cejn velký |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 294,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,6mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Citronová šťáva, Kari koření, Kmín celý, Okurka salátová, Olej rostlinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garam masala, Jogurt bílý, Pepř černý mletý, Cejn velký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí filety z cejna s jogurtovou zálivkou postup přípravy receptu:
1 | Filety z cejna nebo jiné bílé ryby (čtyři porce o váze asi 180 g) zbavíme kůže. V keramické misce připravíme marinádu smícháním pálivého kari koření, garam masaly, rostlinného oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku, soli a očištěné nasekané chilli papričky (tj. bez semen). Kousky ryby marinádou obalíme, misku zakryjeme a na 2 hodiny (nejlépe přes noc) odložíme do chladničky. |
2 | Porce ryby přemístíme do zaspékací misky a 15 - 20 minut pečeme v troubě, předehřáté na 220°C. Ryba musí být propečená, ale přitom má zůstat vcelku. Podáváme se zálivkou raita. |
3 | Zálivka: nasucho v malé pánvi smažíme 2 minuty kmín, poté přimícháme oloupané tenké plátky okurky bez semen a bílý jogurt, dosolíme, dopepříme. |
Poznámka
Tandoori je směs koření, jehož složení se různí podle krajů, speciálně jsou určeny pro použití v tandoor, tedy jílové troubě. Raita pochází z indické kuchyně - omáčka nakyslé chuti, jejímž základem je bílý jogurt, tlumí pálivou chuť indické kuchyně. Místo cejna lze použít i jiné bílé ryby.